Seleccioni el seu idioma

pes llavor garrofer

La unitat usada per pesar les pedres precioses, especialment per als diamants, és el quirat.

Les pedres que s'utilitzen en joieria, pel seu elevat valor acostumen a ser de mida petita i escàs pes.
Com a exemple, un petit diamant talla brillant (circular) de 2 mms. de diàmetre té un pes de 0,006 grams, mesurats amb una balança de gran precisió.

Us pregunteu com és que s'usa aquesta unitat i no altra del sistema mètric decimal?

Avui en dia tenim balances de gran precisió a un preu molt raonable però quan no existien aquestes balances, van haver d'idear-se la manera de saber el seu pes amb exactitud. I aquí és on va aparèixer la unitat de pes anomenada quirat.

L'origen del quirat, viatjant per la història
Al segle XVI, els vaixells de les rutes de la seda i de la recentment "descoberta" Amèrica, entre les teles i les espècies, portaven perles naturals d'Àsia, maragdes de Colòmbia, rubins de Sri Lanka, etc.

En el comerç ja es pesaven amb balances els sacs d'aliments, animals sencers, llenya, etc., però com pesaven una grapat de perles de manera exacta? La precisió d'aquelles balances no era la d'avui dia, però, en un mercat internacional, aquestes perles havien de pesar el mateix al Líban, a Cartagena de Índies, al Japó o a Roma...

L'increïble exactitud del garrofer com a origen del quirat
La solució es va trobar al bressol del comerç, a les ribes del Mediterrani: El garrofer, un arbre mil·lenari i venerat per les antigues civilitzacions indoeuropees, té llavors amb una forma i un pes prodigiosament constant: 0,2 grams cadascuna. Una increïble propietat que ja feien servir els pobles a l'antiguitat. De fet, el gram i el quilo són termes internacionalment acunyats molt després, al 1889.

L'origen exacte és incert, però se sap que en el comerç de perles i pedres precioses es feien servir llavors de garrofer com a contrapes a una balança. Ja fos a Roma o Alexandria, el pes era el mateix i seria segles després quan aquest pes patró es normalitzaria en 0,2 grams, donant-li el nom de quirat.
El terme "garrofer", en espanyol “algarrobo”, prové de l'àrab "Al kharoubah" i del hebreu "kharub" i es considera que és l'arrel de la paraula àrab "Al carat" de la qual es derivà l'anglesa "carat".

Des de llavors les gemmes es pesen en quirats, una unitat de mesura menor i més còmoda que el gram. Com indicàvem a l'inici, un petit diamant talla brillant de 2 mms. sol pesar 0,03 quirats (expressat com 0,03 qt.), una unitat de mesura més còmoda que els 0,006 grams als quals equival.

quirats

És important no confondre el quirat com a mesura de pes amb el quirat com a mesura de puresa de l'or. En un altre article analitzem les diferències.

Tant a la nostra web, com a la nostra botiga física -destinada únicament a les joies per a compromís i les aliances de casament- us mostrem un amplíssim assortit en or, platí, carboni, titani, acer, tàntal, plata, zirconi, etc.

Veure els models, amb els seus preus i característiques

Gràcies per visitar-nos. Per a qualsevol consulta addicional pots comptar amb el nostre equip.

No saps amb seguretat la talla del dit? Podem enviar-te el nostre mesurador reutilitzable, no et preocupis.
No has trobat resposta als teus dubtes? Envia'ns un missatge de WhatsApp i et respondrem ràpid.
Et caldria fer una comanda urgent? Demana'ns-ho i et garantim que estarà a les teves mans en la data acordada.
Un moment...

Les cookies que usem SÓN ESSENCIALS PER AL FUNCIONAMENT del lloc web. Pots no permetre el seu ús, però llavors no veuràs correctament algunes parts del lloc web.